Ekonomi

2023 çok zamlı geldi! Şimdiden 80den fazla ürüne ek vergi geldi bile!

Her yıl olduğu gibi 2023 yine şaşırtmadı! Bu yıl da birçok vergi ve zam artışı yapılacak olan ürünlerin liste başı geldi. 80’den fazla üründe ek vergi tarifesi uygulanıyor…

2023 çok zamlı geldi! Şimdiden 80den fazla ürüne ek vergi geldi bile! 31 Aralık 2020 tarihinden bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ithalatında ek gümrük vergisi alınacak ürünler 48 taneydi. Yeni yıl henüz gelmişken 80 ürün için daha ek gümrük vergisi ilave edildi. Yeni ek vergi getirilen ürünler şu şekilde sıralandı…

İthalatta İlave Gümrük Vergisi uygulaması için alınan yeni kararda değişiklik yapıldı. Bu değişiklik 31 Aralık 2022 tarihinde Resmi Gazete’nin 3. Mükerrer sayısında yayımlandı. Yapılan değişiklik çerçevesinde 31 Aralık 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın almış olduğu karar ile ithal edilen ürünlerde ek gümrük vergisi alınacak 48 ürün yer alıyordu. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren bu ürünlere ek, demirden kıyafete, alkolden tıbbi malzemeye birçok üründe bu kapsamda ek vergi uygulanacak.

80 ÜRÜNE DAHA EK VERGİ UYGULANACAK

Yapılan yeni düzenleme kapsamında 18 fasıl altında altında bulunan 80 ürüne yüzde 5 ila yüzde 25 arasında değişen bir gümrük vergisi uygulanacak. Bu ürünlerin içerisinde demir ve çelik eşyalar, değerli madenler, kıyafet, elektronik eşyalar, dokunmuş mensucat, seramik, cam, seramik ve cam eşyalar, alkol türevleri, tıbbi cihazlar ve ağaç- ahşap malzeme gibi ürünler yer almaktadır.

TEŞVİKLİ İTHALAT BU GRUBA DAHİL DEĞİL

2020 yılında yürürlüğe giren düzenleme için yeni maddeler dahil edildi. Bu maddeler çerçevesinde; tarife kontenjanı kapsamında 0 (sıfır) ya da indirimli gümrük vergisi kullanılarak ithal edilen ürünlerden ise gümrük vergisi alınmayacak. Bunun yanında yatırım teşvik belgesi çerçevesinde yapılan ithalatlar da gümrük vergisine tabi tutulmayacak.

Yayınlanan karara göre, ilave gümrük vergisi getirildiği taktirde ithalatına ilişkin beyannamenin 30 gün içerisinde tescil ettirilmesi dahilinde ithal olan bu ürünler bir önceki gümrük vergilerinden faydalanabilecek.

Başa dön tuşu