Yaşam

Alkol kalbinizi nasıl etkiler?

Alkol kullanımı düzensiz kalp atışlarına, yüksek kan basıncına ve daha fazlasına neden olabilir

Muhtemelen çok sık veya aşırı alkol almanın sağlık açısından iyi bir fikir olmadığını biliyorsunuzdur. Ancak konu alkol ve kalp sağlığı olunca farklı tarafları duymuş olabilirsiniz. İçmek kalbin için o kadar kötü mü? Bir kadeh şarap kalp hastalığı riskinizi azaltabilir mi yoksa daha da kötüleştirebilir mi?

Öncelikle ilk şeyler: Alkol kullanıyorsanız, alkolle ilgili kalp sorunlarından kaçınmak için bunu ölçülü yapmalısınız. Ve kalp hastalığı riskinizi azaltmak için asla kasıtlı olarak alkol kullanmamalısınız.

Kaydırıcınız ile en sevdiğiniz bir bardak merlot veya IPA arasındaki ilişkiyi daha fazla keşfetmek için kardiyolog Leslie Cho, MD ile sohbet ettik.

Alkolün kalp sağlığını nasıl etkileyebileceği

İşte alkolün kalbiniz üzerindeki etkilerinden bazıları:

Artan kalp atış hızı

Kalbinizin yaptığı en önemli şeylerden biri ritim tutmaktır. Ortalama olarak,  vücudunuz dinlenirken düzenli bir kalp atış hızı dakikada yaklaşık 60 ila 100 atış arasındadır . Ancak alkol, kalp atış hızınızın geçici olarak hızlanmasına neden olabilir ve dakikada 100 vuruşun üzerine çıkarsa, taşikardi adı verilen bir duruma neden olabilir. Çok fazla taşikardi atağı, kalp yetmezliği veya kalp krizi ve felce neden olabilecek düzensiz ritimler gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Kan basıncını yükseltir

Bardaki dördüncü içki sizi rahatlatıyormuş gibi hissettirebilir ama aslında vücudunuzu düşündüğünüzden farklı bir şekilde etkiliyor. Alkol kan basıncınızı etkileyerek geçici olarak yükselmesine neden olabilir. Bu, özellikle aşırı içki içtiğinizde doğrudur (bu, kadınlar ve doğumda kadın olarak atananlar için iki saat içinde dört veya daha fazla içki ve erkekler ve doğumda erkek olarak atananlar için iki saat içinde beş veya daha fazla içki olarak tanımlanır).

Ve elbette, hepimiz burada veya orada çok fazla gece geçirdiğimiz bir gece geçirdik ve bunu biliyoruz. Ancak bu aşırı hoşgörü gecelerinin kural değil, istisna olduğundan emin olmak önemlidir. Emin değilseniz, önümüzdeki ay boyunca ne kadar alacağınızı ayarlamak için bir not alın. Tavsiye edilenden fazlaysa, aşırı alkolün neden olduğu kan basıncınızdaki ani artışı azaltmaya yardımcı olmak için bilinçli olarak içme hızınızı artırmaya çalışın.

Ve yüksek tansiyon öykünüz varsa, alkolden tamamen kaçınmak veya yalnızca ara sıra ve ölçülü olarak içmek en iyisidir.

Düzensiz kalp atışı

Hindinizle bir kadeh kırmızı şarap ya da yeni yıl için kadeh şampanya olsun, tatil sezonunda alkol kesinlikle daha fazla bulunur. Kutlama ruhlarının ılımlı bir şekilde tadını çıkarmak çoğu insan için sorun değilken, aşırıya kaçarsanız tatil kalp sendromunun kurbanı olabileceğinizin farkında olmanız önemlidir. Bu, aşırı yeme ve aşırı alkol tüketiminin düzensiz bir kalp atışına yol açtığı zamandır.

Tatil kalp sendromu, tipik olarak alkol içmezseniz, ancak daha sonra bir tatil partisinde birkaç tane içerseniz veya aşırı içki içerseniz ortaya çıkabilir. Bu, inme, kalp krizi ve kalp yetmezliği riskinizi artırabilen, atriyal fibrilasyon adı verilen düzensiz bir kalp atışı geliştirmenize neden olabilir.

Uzun süreli içme alkolik kardiyomiyopatiye neden olabilir

Alkolün kısa vadeli etkilerini (baş ağrısı, mide bulantısı, gerisini bilirsiniz) saptamak kolaydır. Ancak alkolün zaman içinde vücudunuzu etkilemesinin anlaşılması önemli olan yolları vardır. Alkolün kalbiniz üzerindeki uzun vadeli etkilerinden biri de alkolik kardiyomiyopatidir. Bu, kalp pompalama işlevinizin zayıfladığı ve uzun süre ağır alkol kullanımından kaynaklanan değişiklikler nedeniyle kalbinizin büyüdüğü zamandır.

Tamam, panik yapma. Arada sırada içki içiyorsanız, endişelenmenize gerek yok. Ancak, nelerin aşırı içki içme sayıldığını ve çok fazla içip içmediğinizi ve bunun farkında bile olup olmadığınızı öğrenmek faydalı olabilir.

Bir miktar alkol güvenli mi yoksa faydalı mı?

Doğru, kırmızı şarap sert likörden daha iyi bir seçimdir. Ancak şarap barına gitmek kalp sağlığınızı iyileştirebilir mi?

Şarabı veya başka bir alkolü asla kalp hastalığı riskinizi azaltmanın bir yolu olarak düşünmemelisiniz. Ve aslında çalışma, günde bir veya daha az içki içmenin felçten ölme olasılığının en düşük olmasıyla ilişkili olduğunu da gösterdi. Bununla birlikte, Dr. Cho, daha yeni verilerin, gerçekten güvenli olan hiçbir alkol miktarının olmayabileceğini gösterdiğine dikkat çekiyor. “Şarabın kalp sağlığı için faydalı olduğu efsanesi artık doğru değil” diyor.

Dr. Cho, ” Kalp hastalığı riskinizi azaltmak için alkol almaya başlamak iyi bir fikir değil ,” diye devam ediyor. “Hiç alkol almamak daha iyidir.”

Amerikan Kalp Derneği de aynı şeyi tavsiye ediyor.

Akılda tutulması gereken diğer faktörler

Alkolün kalbinizi etkileme biçimlerinin, yaşınıza ve sahip olabileceğiniz diğer koşullara bağlı olarak kişiden kişiye değişeceğini bilmek de önemlidir.

Yaş

Kabul edelim, 40’lı yaşların ortasındaki bir akşamdan kalma, 20’li yaşların başındakiyle aynı hissettirmiyor. Bunun nedeni, yaşınızın alkolü ne kadar iyi tolere ettiğinizde bir faktör oynamasıdır. Bazı insanlar zamanla alkole karşı bir tolerans geliştirirken, bu herkes için geçerli değildir ve bu yetenek sonsuza kadar sürmez, diyor Dr. Cho.

“Yaşlandıkça alkolü temizleme yeteneğimiz kesinlikle azalır ve muhtemelen alkole karşı duyarlılığımız artar” diye açıklıyor. “Ayrıca yaşlandıkça daha fazla hastalığa sahip oluyoruz, bu nedenle vücudumuzun alkolü metabolize etme biçimine müdahale edebilecek ilaçlar kullanıyor olabiliriz.”

Diğer tıbbi durumlar

Birçok yönden tıbbi geçmişiniz (ve şimdiki zamanınız), alkolle geleceğiniz hakkında size çok şey söyleyebilir. Bu, başka tıbbi durumlarla yaşıyorsanız ve/veya belirli ilaçları alıyorsanız, bunların hepsinin alkolün sizi nasıl etkilediğini etkileyeceği anlamına gelir.

Cho, “Belirli sağlık koşulları alkol almayı daha tehlikeli hale getirebilir” diyor.

Örneğin, kolesterol düşürücü ilaçlar kullanan bazı kişiler alkol aldıklarında kas ağrıları yaşayabilirler. Alkol ve kolesterol ilaçları karaciğeriniz tarafından işlendiğinden, bir anlamda temizlenmek için yarışırlar. Bu nedenle, genel sağlığınızı düşünmeniz ve kişisel risk faktörleriniz hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşmanız önemlidir.

Cho, “Alkol şekerden yapılır,” diye belirtiyor. “Yani, diyabete yatkınsanız veya yüksek trigliseritler sorunlarınızdan biriyse, alkol içmek iyi bir fikir değildir.”

Dr. Cho ayrıca, karaciğer işlev bozukluğunuz varsa veya karaciğer yoluyla işlenen diğer ilaçları kullanıyorsanız, risklerinizin farklı olabileceği konusunda uyarıyor. Alkolün reçeteli ilaçlarınızla nasıl etkileşime girebileceği konusunda sağlık uzmanınızla konuşun.

İsteyeceğiniz son şey, işten sonra bir içki içmek veya akşam yemeğinde bir kadeh şarap içmek, kalp sağlığınızı olumsuz yönde etkilemektir. Ara sıra bir içkinin tadını çıkarmanıza ve bunu arkadaşlarınız ve ailenizle kutlamanıza olanak tanıyan, alkolle sağlıklı ve dengeli bir ilişki kurmanın bir yolu var. Ancak kalbiniz de bakılması gereken önemli bir organdır, bu nedenle ölçülü olarak içtiğinizden, aşırı içme hakkında bilgi aldığınızdan ve bu sekmeyi açmadan önce vücudunuzun nelere tahammül edebileceğini (ve edemeyeceğini) bildiğinizden emin olun.

Başa dön tuşu