Yaşam

Beyin yiyen amip korkusu dünyayı sardı! Burun yoluyla bulaşıyor yeni ölümcül tehlike

Güney Kore’de ilk ölümün gerçekleştiği beyin yiyen amip korkusu tüm dünyayı sardı. Peki, beyin yiyen amip nedir? Beyin yiyen amip belirtileri nelerdir? Beyin yiyen amip nasıl bulaşıyor?

Beyin yiyen amip olarak bilinen ‘Naegleria fowleri’ vakası tüm dünyaya korku saldı. Güney Kore’de beyin yiyen amip nedeniyle Güney Kore’de ilk ölüm gerçekleşti. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı (KDCA) hastalıkla ilgili Twitter üzerinden bir paylaşım yaptı. Yapılan paylaşımda “KDCA, kısa bir süre önce yurtdışından dönen serebral menenjitli bir hastada Negleria Fowler enfeksiyonu olduğunu ilk kez doğruladı” ifadeleri kullanıldı.

21 ARALIK’TA HAYATINI KAYBETTİ

Güney Kore’de beyin yiyen amip nedeniyle hayatını kaybede hastaya ilişkin yeni bilgiler de ortaya çıktı. Hastanın Güney Kore’ye 10 Aralık tarihinde döndüğü ve bunun öncesinde 4 ay kadar Tayland’da kaldığı belirtildi. Tayland’da baş ağrısı, ateş, kusma, konuşma bozukluğu gibi semptomları olan hastanın 21 Aralık tarihinde de hayatını kaybettiği bildirildi.

BEYİN YİYEN AMİP NEDİR, NASIL BULAŞIR?

Peki beyin yiyen amip nedir, hastalık nasıl bulaşır. Amiplerin koku alma kanalına girmesi ve burun için mukozayı geçerek koku alma siniri yolu ile beyin-omurilik sıvısı (BOS) ve beyine yerleşmesi ile birlikte Ani ölümcül bir hastalık olan ve Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) olarak adlandırılan bir hastalığa ve menenjite sebep olması durumuna denir.

BEYİN YİYEN AMİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Beyin yiyen amip belirti olarak bakteri kökenli menenjite benzemektedir. Genellikle hastalığın semptomları 5 gün içinde ortaya çıkmaktadır. Beyin yiyen amip belirtileri  baş ağrısı, ateş, bulantı veya kusma olabilir. İlerleyen semptomlar; boyun tutulması, kafa karışıklığı, çevreye ve insanlara karşı dikkat dağınıklığı, denge kaybı, nöbet geçirme ve halüsinasyonlardır.

Başa dön tuşu