Yaşam

Bir Yetişkin Olarak Alerjiler Geliştirebilir misiniz?

Alerjiler hayatınızın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir.

Bir gün, eski bir baloda mutlu bir şekilde yer fıstığı kırarken, aniden dudaklarınız kaşınıyor. Daha önce hiç olmadı ve merak ediyorsun, Bütün bunlar neyle ilgili? Veya belki de yakın zamanda yeni bir kedi sahiplendiniz ve küçük tüylü bebeğiniz eve girdiğinden beri burnunuzun aktığını fark ettiniz. Neler oluyor?

Alerjileri çocuklara özgü şeyler olarak düşünebilirsiniz, ancak yeni alerjiler – yiyeceğe, çevreye ve daha fazlasına – hayatınızın herhangi bir döneminde ve bir sürü farklı nedenden dolayı tetiklenebilir.

Alerji uzmanı Lily C. Pien, MD, MHPE ile yetişkinlerde sık görülen alerjiler ve alerjilerin neden yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabileceği hakkında konuştuk.

Neden alerji oluyoruz

Amerika Astım ve Alerji Vakfı (AAFA), alerjileri “ülkenin en yaygın, ancak gözden kaçan hastalıkları arasında” olarak adlandırıyor.

Alerjiler, vücudunuz polen, hayvan kepeği, toz akarları veya yiyecekler gibi zararsız bir maddeye tepki gösterdiğinde ortaya çıkar. Vücudunuz tetiği tehlikeli bir davetsiz misafir zanneder ve bir savunma oluşturur. Alerjik reaksiyon belirtilerine neden olan histamin adı verilen bir kimyasal salgılarsınız.

Alerjene bağlı olarak, aşağıdakiler gibi alerjik reaksiyon belirtileri yaşayabilirsiniz:

Kurdeşen

Kaşıntı.

Döküntü

Burun Akması.

Kaşıntılı Boğaz

Şişme.

Nefes Almakta Güçlük Çekiyorum.

Kusma.

İnsanlar neden alerji geliştirir, tıp dünyasında hala bir tartışma konusudur.

Pien, “Alerjiler hem doğanın hem de beslenmenin bir ürünüdür” diyor. “Genetiğimizin bazılarımızı alerjiye yatkın hale getirebileceğini biliyoruz. Alerjene maruz kalma, alerjik antikor üretimini tetikleyebilir.

“Bir noktada, bazı insanlar için alerjene yeniden maruz kalmak, önceki alerjik antikor üretimiyle ilgili klinik alerjik semptomlara neden olur. Ancak klinik semptomların neden ortaya çıktığı, ne zaman ortaya çıktığı ve kimlerde ortaya çıktığı şu an için tam olarak bilinmiyor.”

Bir yetişkin olarak alerji geliştirebilir misiniz?

Alerjilerle ilgili en akıllara durgunluk veren şeylerden biri, görünüşe göre rastgele bir şekilde hayatınız boyunca alçalıp akabilmeleridir.

Süt alerjisi olan bebekler genellikle onları aşar. Son araştırmalar, sürekli maruz kalma ile yer fıstığı alerjisi olan bazı çocukların bunlara karşı tolerans geliştirebileceğini göstermiştir.

Öte yandan, hiç alerjisi olmayan yetişkinler kendilerini daha önce hiç rahatsız etmemiş bir tetikleyiciye karşı aniden alerjik reaksiyon gösterirken bulabilirler. Ya da eskiden tepkilere neden olan şeylerin artık onları rahatsız etmediğini görebilirler.

Dr. Pien, bize bazı yaygın senaryoları anlatıyor ve daha sonra yaşamınızda alerjik reaksiyonlar geliştirebilmeniz için bazı nedenler sunuyor.

Yiyecek alerjisi

Araştırmalar, ABD’li yetişkinlerin yaklaşık %10’unun gıda alerjisine sahip olduğunu ve bunların yarısının yetişkinlik döneminde geliştiğini gösteriyor. Dr. Pien, bir yetişkin olarak gıda alerjisi geliştirmenizin birkaç nedeni olduğunu söylüyor.

Bunun bir nedeni, bazı gıda alerjilerinin zaten bildiğiniz diğer alerjilerle ilişkili olabilmesidir.

Pien, ” Karides alerjilerinin bazen toz akarı alerjisiyle birleştiğini bulduk ” diyor. “Bazı insanlar toza karşı alerjik reaksiyonları olduğunu zaten biliyor. Sonra zamanla, tepki vermeden karides yiyemeyeceklerini anlarlar. Çapraz reaksiyon veya tesadüf varsa, bu alerjilerin nasıl ilişkili olabileceğini bilmiyoruz.”

Aynı durum polen gibi havadaki alerjenlere alerjisi olan kişiler için de geçerlidir. Örneğin bir kanarya otu alerjisi, muz, karpuz ve kavuna karşı oral alerji semptomlarıyla birleştirilebilir. Ve huş ağacı polenine alerjiler, şeftali, erik ve kiraz gibi sert çekirdekli meyvelere verilen oral reaksiyonlarla eşleştirilebilir.

Bunun nedeni, moleküler düzeyde, bu eşleşmelerde bulunan maddelerde benzerlikler bulunmasıdır. Vücudunuz onları benzer istilacılar olarak görür ve onlara karşı bir savunma kurar.

Diğer zamanlarda, yetişkinlerde gıda alerjileri uzun süreli maruz kalma meselesi olabilir.

Pien, “Artık hayatlarının erken dönemlerinde yer fıstığına maruz kalan çocukların tolerans geliştirme şanslarının daha yüksek olduğunu biliyoruz” diyor. “Öte yandan, bir gıdaya karşı tepkiyi hiç fark etmeyen yetişkinlerin, yedikten sonra aniden dudaklarının şiştiğini fark edebildiğini görüyoruz. Belki de baştan beri genetik olarak alerjiye yatkındılar, ancak bağışıklık sistemlerinde bu yanıtı tetiklemek için yıllarca maruz kaldılar.

Diğer bir faktör, yemeğin nasıl hazırlandığı olabilir. Pien, polen-meyve sendromu olan bazı kişilerin, pişmiş elmaları yiyebildiklerini, ancak çiğ elmaları yedikten sonra, özellikle de soyulmamışlarsa, ağızda kızarıklık veya ağızda kaşıntı yaşadıklarını söylüyor.

Gıda alerjileri, bir “aralıklı maruz kalma” döneminden sonra da ortaya çıkabilir. Bu, bir yiyeceği nispeten tutarlı bir şekilde yerseniz, teknik olarak alerjiniz olsa bile vücudunuzun o yiyeceğe karşı bir tolerans geliştirebileceği anlamına gelir. Yiyecekleri bir süre yemeyi bırakın ve bu tolerans kaybolabilir. Bir dahaki sefere yediğinizde, alerjik reaksiyona neden olabilir. Böyle bir durumda, siz farkında bile olmadan alerji başından beri oradaydı.

Yetişkinlerde en yaygın gıda alerjileri şunları içerir:

Fin balığı.

Süt

Fıstık

Kabuklu deniz ürünleri, özellikle karides.

Fındık ağacı.

Dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi veya kaşınması gibi bir gıda alerjisinin yeni semptomlarını fark ederseniz, bir sağlık uzmanıyla konuşun. Reaksiyon tipinize ve reaksiyonun ciddiyetine bağlı olarak, alerjenden kaçınmanızı önerebilirler.

Mevsimsel alerjiler

Ağaçlar, polen, çim ve kanarya otu en yaygın alerjenlerden bazılarıdır. Mevsimsel alerjisi olan kişiler, bahar çiçeklerinin kaşıntılı gözlere ve burun akıntısına neden olabileceğini görebilirler.

Pien, yeni bir bölgeye taşındıktan sonra dış mekan alerjenlerine karşı yeni alerjik reaksiyonların oluşabileceğini ve sizi yeni bir ekosisteme maruz bırakabileceğini söylüyor.

Yetişkin başlangıçlı mevsimsel alerjilerin bir başka açıklaması, aldığınız ilaçlardaki değişikliklerle ilgili olabilir. Veya daha spesifik olmak gerekirse, belirli bir ilacı kullanmayı bırakırsanız.

Antihistaminikler , mevsimsel alerji tedavisi için en yaygın tedaviler arasındadır. Bununla birlikte, bazı antihistaminikler, kaygı ve uykusuzluk gibi durumlar için de reçete edilebilir.

Dr. Pien, “Bazı insanlar ne olduklarının farkında olmadan antihistaminikler alıyorlar” diyor. “Bunu kaygı veya başka bir durum için ilacınız olarak düşünüyorsunuz. Ama almayı bıraktığınızda veya yeni bir ilaca geçtiğinizde, ilaçların maskelediğini bile anlamadığınız mevsimsel alerjilerin etkilerini birdenbire hissediyorsunuz.”

Evcil hayvan alerjileri

Belki evcil hayvanların olduğu bir evde büyüdün ve hiç sorun yaşamadın. Şimdi, bir yetişkin olarak, bir kediyi okşamanın ya da evde bir köpekle birlikte olmanın hapşırıklara ve kaşıntılara neden olduğunu görüyorsunuz.

Evcil hayvan alerjisi belirtileri yetişkinlerde çeşitli nedenlerle gelişebilir. Yeni köpeğiniz, birlikte yaşadığınız diğerlerinden daha fazla tüy döküyor olabilir. Ya da sahiplendiğiniz kedi erkek, oysa siz dişi kedilerle büyümüşsünüz. (Eğlenceli gerçek: Araştırmacılar, erkek kedilere dişilere göre daha fazla alerjiniz olduğunu söylüyor.)

Ya da belki bir yetişkin olarak artık evcil hayvanlarınızla çocukken olduğundan daha fazla zaman geçiriyorsunuzdur. Belki de siz büyürken anne babanızın odasında değil, şimdi sizin yatağınızda uyuyorlardır. Bu, artık geçmişte olduğundan daha fazla alerjene maruz kaldığınız anlamına gelebilir ve burnunuz bundan dolayı daha kötü durumdadır.

Sokma alerjileri

Bir arı, yaban arısı veya başka bir sokan böcek tarafından ilk kez sokulduğunda, muhtemelen fazla bir tepki göstermezsin (en azından alerji açısından. Acıyla başa çıkmak için kullandığın lanetler sel ayrı bir konudur. ) Gelecekteki sokmalar başka bir hikaye olabilir.

Pien, ” Bazı insanlar için bir alerji testi, IgE’ye (bağışıklık sistemi tarafından alerjenlere tepki olarak üretilen antikorlar) sahip olduklarını gösterebilir, ancak bunun klinik olarak önemi yoktur” diyor. Başka bir deyişle, vücudunuz bir arı sokmasına veya diğer alerjenlere karşı bir savunma geliştirebilir, ancak herhangi bir alerjik reaksiyon belirtisi hissetmezsiniz.

Önümüzdeki ay içinde tekrar sokulursanız veya bir sonraki sokmanızda birden çok kez sokulursanız (ah!), alerjik reaksiyon belirtileri gösterebilirsiniz. Bunun nedeni, bu sefer vücudunuzda dolaşan daha fazla IgE olabilir. Bu nedenle, ani bir alerji gibi görünen şey gerçekten başından beri orada olmuş olabilir. Tek gereken, yeterli maruz kalma veya daha fazla maruz kalmaydı.

Bir sağlık kuruluşu ile konuşun

Alerjiler tedavi edilemez, ancak yönetilebilirler.

Yeni bir alerjik tepki geliştirdiğinizi düşünüyorsanız, Dr. Pien bir sağlık uzmanıyla konuşmanızı söylüyor.

Pien, “Yeni alerjilerin gelişmesi üç ila beş yıl sürebilir, bu nedenle yakın zamanda alerji testi yaptırmadıysanız, sağlayıcınız bir tane yapmak isteyebilir” diyor. “Sahip olduğunuz alerjileri belirlemenize ve bunları yönetmeye yönelik yaklaşımları tartışmanıza yardımcı olabilirler.”

Alerjiler için yaygın tedavi seçenekleri şunları içerir:

Antihistaminikler.

Alerji aşıları ( immünoterapi ).

Alerjenlerden kaçınma veya alerjene kademeli olarak duyarlılaşma.

Dekonjestanlar.

Nazal spreyler ve nazal steroidler.

Alerjiler kesinlikle yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişebilir. Bazen, doğru tetikleyiciyi beklerken başından beri gölgelerde pusuya yatmışlar. Diğer zamanlarda sadece olurlar.

Ancak bazı alerjik reaksiyonlar ciddi ve hatta yaşamı tehdit edici olabilir, bu nedenle alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, kendinize teşhis koymaya veya tedavi etmeye çalışmadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Başa dön tuşu