Yaşam

Herkesin kullandığı ilaç yüzde 79 bunamaya sebep oluyor!

Gündelik yaşamda ve hastalıklarda bazı sorunları gidermek için birçok ilaç kullanıyoruz. Çoğunlukla iyi olmamızı sağlıyor olsalar da birçok yan etkiyi de beraberinde getiriyorlar. Bazı ilaçların yan etkisi ise kısa vadede olmasa da uzun vadede çok büyük sorunlara sebebiyet verebiliyor. Bilimsel araştırmalar çok sık kullanılan bu ilacın da bunama riskini yüzde 79 arttırdığını gösterdi. İşte o ilaç ve ayrıntılar…  

Her sene demans hastalarının sayısı artarken çeşitli ilaçlar da kullanılıyor. Düzenli olarak kullanılan popüler bir ilacın ise yapılan çalışmalarda bunama riskini yüzde 79 arttırdığı öğrenildi.  

Uyku ilaçları bunamayı arttırıyor 

Covid döneminden bu yana uyku problemi yaşayan kişi sayısında çok fazla artış oldu. Yapılan bilimsel çalışmaları Journal of Alzheimer’s Disease dergisi yayınlarken uyku ilaçlarının yüzde 79 oranında bunamaya sebep olduğunu açıkladı. 

9 yıl boyunca gözlemlendi  

Bilimsel çalışmalar kapsamında bunaması olmayan 3000 kişi yetişkin gözlemlendi. Yaşlanma, sağlık, kohort ve vücut bileşimi çalışmasına kaydolan kişiler 9 yıl süreyle gözlemlendi. Yüzde 58 beyaz, yüzde 42’si siyahi katılımcıların gözlemlenmesi sonucunda yüzde 20’sinde bunama sonuçlarının geliştiği görüşüldü. Siyahi katılımcıların daha yüksek bir riski olduğu, beyaz katılımcıların ise yüzde 79 oranında yüksek demans geliştirmeye müsait oldukları görüldü.  

Yazar Yue Leng, “Sosyo – ekonomik farklılıklar da duruma bağlanabilir. Uyku ilaçlarına erişimi olan siyahi katılımcılar ile yüksek sosyo – ekonomik statüye ve daha fazla bilişsel rezerve sahip onları demansa daha duyarlı hale getiren bir grup olabilir. Bazı uyku ilaçlarının daha yüksek bunamaya sebep olması mümkün.” ifadelerine yer verdi.  

Bilinçli kullanılmalı 

Araştırmacıların diğer değindikleri nokta ise “İlk adım ne tür bir uyku problemi ile uğraşıldığını belirlemek. Uykusuzluk teşhisi konuyor olsa da birinci basamak tedavi uykusuzluk için bilişsel davranışçı terapidir. İlaç kullanılacaksa da melatonin daha güvenli bir seçenek olacaktır. Fakat sağlık üstündeki uzun vadede etkisini öğrenmek için kanıta ihtiyacımız var” ifadelerini kullandılar. 

Başa dön tuşu