Ekonomi

Kira gelir beyannamesini henüz vermediyseniz, dikkatlice okuyun! Pek çok detay bulunuyor! Bu ay verilecek…

Mart ayının gelmesiyle birlikte merak edilen konulardan biri de kirada mülkü olanların vereceği kira gelir beyannamesi olmaya başladı. Konut, işyeri, arsa, arazi gibi gayrimenkul sahiplerinin vermesi zorunlu olan kira gelir vergisinin beyannamesine ilişkin sorular artmaya devam ederken; son ödeme gününü de içeren takvim ortaya çıktı. Ayrıca konuya ilişkin istisnalar da Gelir İdaresi Başkanlığı’nca bir kez daha hatırlatıldı.

Gelir Vergisi Kanunu’na göre bir kişinin sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiralaması ve bu kiralamadan gelir elde etmesi halinde, halk arasında “kira vergisi” olarak bilinen “gayrimenkul sermaye iradı” vermesi zorunlu tutuluyor. Bu nedenle 2023 yılında da alınacak olan kira vergisine ilişkin pek çok soru ortaya çıkmaya başladı. Peki Kira gelir beyannamesi ne zaman, nasıl, nereden verilir ya da ödenir? İşte Kira gelir vergisi hesaplama ve ödeme tarihi 2023…

ÖDEMELER MART AYI İÇERİSİNDE YAPILIYOR

Kanuna göre; kiraya verilen gayrimenkulden kasıt konut, ev, işyeri, arsa, arazi, yazlık, villa ya da benzeri amaçla kullanılan yerleri kapsarken, bu kiradan gelir elde eden kişilerin ödemesi gereken bedeller, bölgedeki vergi idareleri ya da e-Devlet sistemi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu ‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden beyanname doldurarak gönderim sağlanabiliyor. 1 Ocak – 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Gelir İdaresi Başkanlığı ödemeleri 1 Mart 2023 tarihinden 31 Mart 2023 tarihine kadar alıyor. Ödemeler istisnai tutar düşülerek hesaplanıyor.

İSTİNAİ TUTAR TÜM VERGİDEN DÜŞÜLÜYOR

1 Ocak 2022 yürürlük tarihli 317 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca,2022 yılı için elde edilen kira gelirleri için, kira gelir vergisinden muafiyet sınırları mesken ve işyeri olmak üzere iki ayrı tutardan belirlenmiş bulunuyor. Buna göre mesken olarak kiraya verilen yerler için 9 bin 500 TL’nin üzerinde olan gelirler için vergi alınıyor. Bunun altında gelir elde edenlerin vergi ödemesi zorunlu değilken; aynı zamanda bunun üzerinde vergi ödeyenler ise, bu istisnai tutar düşüldükten sonra vergilendiriliyor. İşyeri için ise istisna sınır, 70 bin TL olarak belirlenmiş bulunuyor. Bu rakamlar yıllık kira hesaplanarak, tutara aşıp aşmadığı açısından dikkate alınıyor. Bu tutarlardan sonra kalan matrah üzerinden kira gelir vergisi oranları, yüzde 15’den başlayıp yüzde 40’a kadar çıkarak ilgili kurumca hesaplanıyor.

Başa dön tuşu