Ekonomi

Kırmızı altın adını verdikleri ürün ilçeye yılda 100 milyon lira kazandırıyor! Hasadı başladı, zahmetli ama kazançlı

İlçe ekonomisine yılda 100 milyon lira katkı sağlayan ve halk arasında ‘Kırmızı altın’ olarak adlandırılan turpta hasat başladı. Tarladaki işi zahmetli olan ancak iyi bir gelir sağlayan turp, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde ekonomiye yılda 100 milyon lira gibi bir katkı sağlıyor. Hasadı başlayan ve üreticilerin dönem başında fiyattan memnun olduğu turp, ilçe ekonomisine katkısıyla üreticinin göz bebeği.

Tarladan sofralara zahmetli bir yolculuğu olan turp hasadı sabahın erken saatlerinde başlıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hasadına başlanan turp, oldukça zahmetli bir yolculukla sofralarımıza geliyor. Erken saatlerde tarlada başlayan hasat, şehrin merkezinden geçen Savrun Çayı üzerinde kurulu olan havuzlarda devam ediyor. Kadınların çoğunlukta olduğu bir grup işçi, turpları tek tek büyük bir özenle yıkayarak paketliyor ve satışa hazır hale getiriyor.

İLÇE EKONOMİSİNE KATKISI BÜYÜK

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinin göz bebeği olan turp hasadı başladı. Bu ürünün ilçe ekonomisine yılda 100 milyon lira gibi bir katkı sağladığı belirtiliyor. Hasadı başlayan ürünün Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlere sevkiyatının da başladığı öğrenildi. Tarladan sofraya ulaşana kadar tek tek elden geçen ve zahmetli bir serüveni olan turp hasadı için sabahın ilk ışıklarında tarlada başlıyor ve Savrun Çayı üzerinde kurulu havuzlarda devam ediyor. İşçiler, turpları tek tek ellerinde yıkayarak paketliyor ve özenli bir şekilde satışa hazır hale getiriyor.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ

Kadın işçiler tarafından tek tek paketlenen turplar erkek işçiler tarafından çuvallarla kamyonlara yükleniyor. Turpların yüklendiği kamyonlar Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlere doğru yola çıkıyor. Faydaları saymakla bitmeyen hem lezzetli hem de sağlıklı bir besin olan turp, astım, böbrek taşı, sarılık, romatizma ve öksürük gibi rahatsızlıklara iyi geliyor.

Başa dön tuşu